În orice relație, este important să reflectăm la modul în care ne tratăm unul pe celălalt. Fie că este romantică, platonică, familială, intimă sau sexuală, relația cu celălalt ar trebui să fie respectuoasă, onestă și distractivă.
Când relațiile sunt sănătoase, ele promovează bunăstarea emoțională și socială. Când relațiile sunt nesănătoase, te-ai putea simți epuizat, copleșit sau invizibil.
Limitele, comunicarea și timpul petrecut separat sunt vitale pentru a avea o relație în care cei implicați se simt bine și în largul lor. Evaluați relațiile actuale și reflectați cum puteți folosi aceste elemente pentru a le îmbunătăți:
Comunicarea este un element cheie în orice relație și toți cei implicați trebuie să se poată exprima în mod corespunzător. Este o parte importantă a unei relații, unii spun chiar că ar fi cea mai importantă componentă. Toți cei implicați ar trebui să fie capabili să comunice sentimente, opinii și convingeri. Atunci când comunicați, gândiți-vă la tonul și felul în care formulați mesajul. Descoperirea celor mai bune modalități de a vă exprima sentimentele împreună va ajuta la eliminarea comunicării greșite.
Limitele. Fiecare persoană are propriile lor limite fizice, emoționale și mentale și ceilalți ar fi bine să le respecte. Fie că este vorba de o relație romantică, sexuală sau platonică, gândește-te cum dorești să arate relația și discută cu celălalt. Astfel vei avea o relaţie relaxată care se bucură de un nivel ridicat de confort.
Consimțământul se referă la permisiunile lipsite de constrângeri pentru a interacționa cu trupul sau viața unei persoane. Constrângerea poate lua forma unei presiuni pentru a face ceva, a forței fizice, a negocierii agresive sau a unei persoane care deține puterea asupra altei persoane pentru a obține ceea ce dorește. Pentru a acorda consimţământ în relaţie sunt recomandate discutarea limitelor relaţiei, ascultarea activă a răspunsului și respectarea mereu a acestora.
Încredere este cheia oricărei relații. Dacă ai sentimentul că încrederea lipseste din relația ta, este important să discuți despre asta cu partenerul. Ia în considerare ce te face să nu ai încredere în cineva. Examinează ce te-a făcut sau ce ai experimentat în relațiile anterioare și folosește acest lucru pentru a construi o fundație puternică de încredere alături de persoana cu care ești acum.
Sinceritate. Fiecare persoană trebuie să aibă încredere că poate exprima ceea ce simte fără teama de a fi judecat. Dacă nu te simți confortabil să fii sincer cu cineva, gândește-te de ce și caută sprijin, dacă este necesar.
Autonomia sau independența. În orice relație, este esențial să îți rezervi momente pentru tine. A avea posibilitatea de a interacționa cu alte persoane sau de a te dedica autoîngrijirii este important pentru a avea o relație echilibrată. Dacă împarți spațiul de locuit cu partenerul, este important să definiți anumite zone în casa voastră în care să puteți avea momente de solitudine.
Egalitate. Fiecare persoană din relație ar trebui să aibă un cuvânt egal de spus în ceea ce se întâmplă. Ascultați-vă unul pe celălalt și respectați limitele.
Sprijin. Fiecare persoană din relație trebuie să se simtă sprijinită. Este important să aveți compasiune și empatie unul față de celălalt. În plus față de susținerea reciprocă, este bine să vă recunoașteți propriile nevoi și să comunicați limitele în ceea ce privește sprijinul. Nu toată lumea dorește să fie ajutat în anumite momente și poate își dorește altfel de susținere.
Responsabilitate. Asumarea responsabilității pentru acțiunile dumneavoastră va promova încrederea și onestitatea. Asigură-te că îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale și nu dai vina pe partener ori pe altcineva/altceva.
Conflictul sănătos. Este normal să apară dezacorduri atunci când două persoane au interese, opinii și credințe diferite; discutarea acestora și exprimarea sentimentelor și a opiniilor, respectând în același timp sentimentele celuilalt, face parte din baza unei relații sănătoase. Nu toate disputele sunt un indiciu al unei relații nesănătoase.
Securitatea este fundamentul conexiunii în relație. Fiecare persoană are nevoie să se simtă în siguranță pentru a stabili limite, a comunica și a se distra.
Distracția. Este important ca relația ta să promoveze bunăstarea și nu să o diminueze. În afară de toate componentele necesare unei vieţi bune, este esențial să poți profita de timpul petrecut cu ceilalți.
Vă dăm întâlnire într-un local ales atent pentru a începe jocul cunoașterii, savurând o cină romantică sau doar o cafea.
Un joc palpitant unde depinde doar de voi cum vă jucați cărțile și cum alegeți să continuați întâlnirea după primul "bună!"
Indiferent dacă ești sau nu o fire romantică, vei recunoaște cadrul întâlnirii ca fiind desprins din filmele sau poveștile de dragoste.